Relativitetsteori og gravitationsbølger.

Streamet “Offentlige foredrag i Naturvidenskab” fra Aarhus Universitet til Kino i Fjerritslev.
Foredrag ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Hør om de gravitationsbølger som Einstein forudsagde med sin relativitetsteori for 100 år siden, som for første gang blev målt i 2015 og som blev hædret med Nobelprisen i fysik i 2017. Hør også eksempler på hvor eksotisk vores Univers i virkeligheden er.

En kunstners gengivelse af kollisionen mellem to neutronstjerner i en fjern galakse, 140 millioner lysår fra Jorden – som det fx blev observeret den 17. august 2017. I cirka 100 sekunder op til sammenstødet udsendte de to neutronstjerner gravitationsbølger som det lykkedes fysikerne at opfange i detektorer flere steder Jorden over. Denne begivenhed var den første af sin art hvor man i forbindelse med målingen af gravitationsbølger også kunne detektere lys fra sammenstødet. Koblingen mellem de to neutronstjerners udsendelse af lys og gravitationsbølger kan man lære meget af – og i foredraget vil du høre et par eksempler på det. (Illustration: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet)

Nobelprisen i fysik 2017 gik til tre fysikere som stod bag de første målinger af de såkaldte gravitationsbølger i efteråret 2015. Gravitationsbølgers eksistens blev forudsagt af Einstein allerede i 1916 – baseret på hans relativitetsteori – men var indtil 2015 kun målt indirekte.Men hvad er gravitationsbølger, hvorfor blev Nobelprisen uddelt med de indledende ord ”en begivenhed der rystede verden”, hvorfor er det en markant begivenhed i astrofysikkens historie og hvad kan vi lære gennem observationer af disse bølger?

For at svare på disse spørgsmål, vil du først blive ført ind i fysikkens beskrivelser af bølger, elektromagnetisme og relativitetsteori – for at ende ud med at høre eksempler på hvor eksotisk det Univers som vi lever i, i virkeligheden er.

Tirsdag d.27. februar 2018 kl. 18.45
Fjerritslev Kino, Vestergade 10, Fjerritslev
 Gratis adgang, tilmelding ikke nødvendig.